Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se koně cítí nejlépe

6. 8. 2013

JAK SE KONĚ CÍTÍ NEJLÉPE

My jezdci a jezdkyně, se musíme postarat a to, aby koně byli vhodně čili optimálně ustájeni a dobře ošetřováni. To nám předepisuje zákon ma ochranu zvířat. Optimální ustájení znamená, že zvířeti poskytneme pokud možno stejné životní podmínky jako na svobodě. To lze přirozeně jen v omezené míře, ale pokud budeme dbát několika důležitých pravidel , můžeme udělat hodně pro to, aby se koně cítili dobře. Koně jsou stádová zvířata. Potřebují společnost a ochranu, kterou jim poskytuje stádo příslušníků stejného druhu.

Pravidlo č. 1 pro optimální ustájení:

KONĚ NIKDY NEUSTAJUJEME SAMOTNÉHO !

- Koně jsou stále v pohybu. Ve volné přírodě se pomalu přesunují z jedné pastviny na druhou, ale i na pastvě se celý den stále pohybují. Plynulý klidný pohyb udržuje jejich zažívací systém v chodu. Je-li kůň nucen celý den jen stát, dříve či později onemocní.

Pravidlo č. 2 pro správné ustájení:

KONĚ POTŘEBUJÍ HODNĚ POHYBU A ČERSTVÉHO VZDUCHU !

- Koně se o všechno zajímají. Když zapomeneme ve výběhu nebo čistící potřeby, velmi rádi to všechno důkladně prozkoumají. Také ve volně žijícím stádě se stále něco děje. Stojí-li kůň sám ve tmavé stáji, nudí se.

Pravidlo č. 3 pro správné ustájení:

KONĚ POTŘEBUJÍ ZAMĚSTNÁNÍ A ZÁBAVU !

- Na svobodě si koně vždy najsou čistou pastvinu i čisté místo na přenocování. Rozdělují si travnaté plochy na místa, kde se pasou a spí, a na další, kde vyměšují. Koním vadí, když musejí spát ve vlastním hnoji a čichat vlastní moč. Nutíme-li je k tomu, snadno onemocní. Proto jim musíme zajistit čisté stáje a výběhy.

Pravidlo č. 4 pro správné ustájení:

KONĚ POTŘEBUJÍ ČISTÉ STÁJE A VÝBĚHY !


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář