Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak žijí naši koně dnes

6. 8. 2013

 JAK ŽIJÍ NAŠI KONĚ DNES

KŮŇ USTÁJENÝ V JEZDECKÉ STÁJI :

Většina  koní žije v jezdeckých stájích. Zde má každý svůj box, z něhož vychází pouze při ježdění. Tento způsob neodpovídá zcela koňským představám o životě, ale když si dáme trochu práci, nechá se ledacos vylepšit i v životě těchto koní. Majitelé soukromých koní například mohou své koně každý den pouštět na pastvinu, aby se mohli volně pohybovat. V zimě lze využívat jako výběh skokovou jízdárnu nebo drezurní obdélník. Děvčata z jezdecké školy často berou provozní koně po výcviku ven. Výběh či společnost dalších koní pro provozní koně je často jen otázkou dobré vůle učitele jízdy nebo ošetřovatele koní.

KŮŇ USTÁJENÝ VE VENKOVNÍ STÁJI :

Venkovní stáj je pro koně všech plemen tím nejlepším přístřeším. Rozumí se tím suchá, pevná stáj, jejíždveře jsou stále otevřené. Vedou na dvorek se zpevněným povrchem nebo rovnou do výběhu. Koně  si tak mohou vybrat, jestli budou raději stát ve stáji nebo venku. Založení venkovní stáje není jednoduché. Nestačí stlouci kůlnu a okolo ohradit kousek země. Vždiť jsou potřeba i prostory pro uložení krmiva na zimu nebo pro úschovnu jezdeckého vybavení. Kromě toho se výběh musí většinou odvodnit, aby koně nestáli v bahně.

KŮŇ ŽIJÍCÍ NA PASTVINĚ:

Zvláště mladé koně nebo koně v chovu lze celoročně chovat na pastvině. Pokud je její součástí řádný přístřešek a dostatečně velký pozemek, není to žádný problém. Koně ale žijí na pastvině většinou jen v létě. V zimě je o ně lépe postaráno ve venkovní stáji.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář